Doğukan Ali İmik
Enson Eklenenler

Ramazan Ayında Sağlıklı beslenme

10 Ağustos 2010 Salı , Posted by Doğukan Ali İmik at 05:57


Toplumsal hayatımızda önemli bir yer teşkil eden Ramazan ayında dini bir vecibeyi yerine getirmek için oruç tutulmakta ve bununla birlikte bireylerin günlük yaşantıları ve beslenme düzeninde önemli değişiklikler olmaktadır.Oruç tutan bireylerin,günlük beslenme alışkanlıkları değişmekte,öğün sayısı azalmakta, sıvı tüketimi azalmakta, iftar saatine kadar açlık hissetmemek amacıyla yüksek enerji içeren şekerli,unlu ve yağlı besinlere yönelinmektedir.

Oysa,Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat,yağ,vitamin ve mineral oranları değişmemekte ve Ramazan ayı boyunca sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmeye devam edilmelidir.

Yaz aylarında sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır.Kalp debisinde düşme,doku ve organlarda oksijenlenmede azalma,kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış vb. nedenlerden dolayı yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon,kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir.

Ayrıca sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı,baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir.Bu nedenle özellikle yaz aylarında oruç tutarken kış ve bahar aylarına kıyasla aşağıda belirtilen sağlıklı beslenme önerilerine dikkat edilmesi sağlık için önemli rol oynar.

Etiketler:  ramazan , ramazan ayı , sağlıklı beslenme , ramazanda sağlığın korunması , ramazanda nasıl beslenmeliyim , oruç tutarken nasıl sağlığıma dikkat edebilirim? , ramazanda sağlık

Currently have 0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazarken lütfen dikkat!
1-)Türkçemize lütfen dikkat edelim.
2-)Konuyla alakasız yorum yazmayalım.
3-)Tehdit edici,küfürlü,müstehcen,kaba,nefret dolu yorum yapmayalım.


Bu şartları kabul ediyorsan yorumunu yazabilirsin.